De voorschriften van al-khitbah (het huwelijksaanzoek)
[Kwestie één: regels en etiquettes van al-khitbah]
“Al-khitbah“ (الخِطبة) is het uiten van de wens om te trouwen met een specifieke vrouw en het informeren van haar Waliyy hierover.
De regels en etiquettes van al-khitbah zijn als volgt:
1. Het is verboden voor een moslim om een huwelijksaanzoek te doen aan een vrouw die al heeft ingestemd met het aanzoek van een andere broeder, zelfs als dit op een indirecte manier gebeurt, en terwijl de tweede persoon op de hoogte is van de instemming met [het aanzoek van] de eerste. De Profeet ﷺ zei: “Een man mag niet vragen om de hand van een vrouw die al een aanzoek heeft van een andere broeder, totdat hij trouwt of haar laat.“ (overgeleverd door Al-Boekhārī en Moeslim). Dit omdat het aangaan van een huwelijksaanzoek (door de tweede persoon) de eerste persoon benadeelt en vijandigheid kan veroorzaken.
2. Het is verboden om een direct huwelijksaanzoek te doen aan een vrouw die in de wachtperiode van een definitieve echtscheiding (talāq bā-in) zit. Zoals Allāh zegt: {Er is geen zonde voor jullie in het indirecte verzoek voor een huwelijk met vrouwen (in hun wachttijd).} [Al-Baqarah: 235]. Het is wel toegestaan om indirect een verzoek te doen, bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik hoop dat Allāh mij een rechtschapen vrouw zal schenken,” of: “Ik wil trouwen.” Het wegnemen van de zonde voor het indirecte verzoek wijst op het verbod op een direct verzoek, aangezien de vrouw door haar wens om te hertrouwen zou kunnen liegen over het einde van haar wachttijd. Voor een vrouw die in de wachttijd van een herroepelijke echtscheiding (talāq radj’ī) zit, is zelfs een indirect verzoek verboden, omdat zij nog steeds als een vrouw van haar man wordt beschouwd.
3. Als iemand wordt gevraagd om advies over een potentiële huwelijkspartner, is het verplicht om eerlijk te zijn over zowel hun goede als slechte eigenschappen. Dit wordt niet beschouwd als roddelen (ghībah), maar als oprechte en aanbevolen raadgeving volgens de islamitische wetgeving.
4. Al-khitbah is slechts een belofte om te trouwen en een uiting van de wens daartoe. Het is geen huwelijk, en daarom blijven de man die het verzoek doet en de vrouw vreemden voor elkaar (totdat het huwelijk daadwerkelijk plaatsvindt).
[Kwestie twee: Het oordeel omtrent het kijken naar de vrouw om wiens hand gevraagd wordt]
Voor wie het voornemen heeft om een huwelijksaanzoek te doen bij een vrouw, is het wettelijk voorgeschreven om te kijken naar wat gewoonlijk zichtbaar is van haar, zoals haar gezicht, handen en voeten. Dit is gebaseerd op de overlevering van Sahl ibn Sa’d (moge Allāh tevreden met hem zijn), waarin wordt vermeld: “Een vrouw kwam naar de Profeet ﷺ en zei: ‘O Boodschapper van Allāh, ik ben gekomen om mezelf aan jou te schenken (voor het huwelijk).’ Hij (de Profeet ﷺ) bekeek haar en boog dan zijn hoofd neer.” (Overgeleverd door Al-Boekhārī en Moeslim).
Ook in de overlevering van Aboe Hoerayrah (moge Allāh tevreden met hem zijn) staat: “Ik was bij de Profeet ﷺ toen een man hem vertelde dat hij een vrouw van de Anṣār had getrouwd. De Profeet ﷺ vroeg hem: ‘Heb je naar haar gekeken?’ De man antwoordde: ‘Nee.’ De Profeet ﷺ zei: ‘Ga naar haar en kijk naar haar, want er is iets aan de ogen van de Anṣār.'” (Overgeleverd door Moeslim). Het woord “iets” kan verwijzen naar het feit dat hun ogen klein of blauwachtig waren.
Een andere overlevering van Djābir (moge Allāh tevreden met hem zijn) vermeldt: De Profeet ﷺ zei: “Als een van jullie een huwelijksaanzoek doet bij een vrouw, en hij in staat is om te kijken naar hetgeen hem aanspoort om met haar te trouwen, laat hem dat dan doen.” Djābir zei: “Ik deed een huwelijksaanzoek bij een vrouw, en ik verborg me om naar haar te kijken, totdat ik van haar zag wat me aanspoorde om met haar te trouwen. Vervolgens ben ik met haar getrouwd.“ (Overgeleverd door Aboe Dāwoed).
De wijsheid achter het kijken naar de vrouw is dat dit helpt om haar aantrekkelijker te maken in zijn ogen, wat kan bijdragen aan meer genegenheid en blijvende liefde tussen hen, zoals de Profeet ﷺ tegen al-Moeghīrah zei toen hij een vrouw om haar hand had gevraagd: “Kijk naar haar, want dat vergroot de kans dat er genegenheid en overeenstemming tussen jullie zal zijn.” (Overgeleverd door At-Tirmidhī).
Bron: al-Fiqh al-Moeyassar, pg 293 en verder
Vertaling: moskee el albani
Zie ook:
Hoe verloopt het Islamitisch Huwelijkscontract (‘Aqd an-Nikāḥ) | Shaykh ibn Bāz
De Voorwaarden en Pilaren van het Islamitisch Huwelijk (Nikāḥ)