Mag de vrouw het recht op echtscheiding als voorwaarde stellen in het huwelijkscontract? | Shaykh ‘Arafāt
Vraagsteller:
Kan een vrouw in haar huwelijkscontract het recht op echtscheiding van haar man als voorwaarde vastleggen, voor het geval zij ziet dat ze het huwelijksleven niet kan voortzetten? Is deze voorwaarde geldig? Moge Allāh jullie zegenen.
Shaykh ‘Arafāt ibn Ḥasan:
Wij zeggen tegen haar: waarom zeg je dit? Omdat je een ziekte hebt? Omdat je een excuus hebt? Als je ziek bent of als er iets is, moet je dit bekendmaken. Want het verbergen van zaken die je ervan weerhouden om het huwelijk voort te zetten en om met je man te leven, is in feite een vorm van verraad.
We zeggen tegen haar: waarom zeg je dat je het huwelijksleven niet kunt of mogelijk niet kunt voortzetten? Als zij zegt: er kunnen dingen gebeuren… dan zeggen wij: totdat die dingen effectief gebeuren! Zolang je wenst te trouwen, moet je de intentie hebben om het huwelijk voort te zetten, want dit is de basis van het huwelijkscontract. Je trouwt, je bent goed voor je man, je schenkt hem kinderen en vrome nakomelingen, en jullie realiseren samen de doelen van het huwelijk.
Als er daarna iets gebeurt, zoals dat je deze man haat, dan heeft Allāh de mogelijkheid van al-Khoel‘(1) gewettigd. Of als deze man verandert.. Alleen Allāh weet wat er in de toekomst gebeurt. Maar om zo’n voorwaarde te stellen is fout!
Een vrouw heeft het recht om voorwaarden te stellen, zoals: “Haal mij niet weg uit dit land“, of “Je mag niet met een andere vrouw trouwen”, volgens de mening van sommige geleerden, of “Ik wil mijn bruidsschat zo en zo”, of “Ik wil in dit en dat huis wonen”. Dit zijn toegestane voorwaarden.
Maar om te zeggen: “Ik kan het huwelijk niet voortzetten…” Stel dat ze een week met hem samenleeft en dan zegt: “Ik kan het huwelijk niet meer voortzetten.” Is dit acceptabel? Nee, dit is niet acceptabel.
Daarom raad ik haar dit absoluut niet aan en het is haar niet toegestaan om dit te doen.
(1) al-Khoel‘ (الخلع) is de scheiding op verzoek van de vrouw, tegen compensatie. De man neemt een vergoeding van zijn vrouw aan en scheidt van haar. In de meeste gevallen is deze vergoeding gelijk aan de betaalde bruidsschat bij aanvang van het huwelijk. Maar dat kan in sommige gevallen meer of minder zijn. Zie: https://abukhadeejah.com/the-regulations-of-khula-the-annulment-of-a-marriage-at-the-request-of-the-wife/
Vertaling: Moskee El Albani