Wanneer mag hij trouwen met zijn stiefzus? Is zij maḥram voor hem? | Shaykh al-Fawzān
Vraag:
Bij ons is er een man die getrouwd was met een vrouw die hem een zoon schonk, maar daarna overleed. De man trouwde vervolgens met een andere vrouw die een dochter had uit haar eerste huwelijk, en deze vrouw schonk hem vervolgens twee zonen. De zoon van de [man’s] eerste vrouw, die is overleden, trouwde later met de dochter van zijn stiefmoeder (oftewel: hij trouwde met zijn stiefzus). Is dit toegestaan of niet? Graag uw advies, moge Allah u belonen.
Shaykh Ṣāliḥ al-Fawzān:
Er is geen bezwaar tegen. Het is toegestaan voor iemand om te trouwen met de dochter van de vrouw van zijn vader, als deze dochter uit een ander huwelijk komt, zoals in de vraag beschreven. Er is namelijk geen bloedverwantschap tussen hen (en zij zijn geen maḥrams voor elkaar). Dit geldt echter alleen als er geen sprake is van zoogverwantschap (door borstvoeding). Als hij borstvoeding heeft gekregen van haar moeder of zij van zijn moeder, dan is het huwelijk verboden vanwege de zoogverwantschap. Maar als er geen borstvoeding heeft plaatsgevonden, is er geen verwantschap tussen hen en is het toegestaan voor hem om met haar te trouwen.
Extra verduidelijking: Indien een man dus zonen heeft uit een vorig huwelijk, en vervolgens trouwt met een andere vrouw die zelf ook dochters heeft uit een vorig huwelijk, dan zijn die zonen (uit dat vorig huwelijk) geen maḥrams voor die dochters van hun stiefmoeder. Die dochters moeten dus zichzelf bedekken in het bijzijn van die zonen (d.w.z. hun stiefbroers), en zij mogen niet in afzondering zijn met elkaar. Dit geldt niet indien er zoogverwantschap (door borstvoeding) is tussen hen: in dat geval zijn ze wel maḥrams voor elkaar en mogen ze dus niet trouwen met elkaar.
Om te weten wie de maḥrams zijn voor een vrouw, zie dit artikel.
Voor meer over het onderwerp van borstvoeding & zoogverwantschap, zie dit artikel.