Het verschil tussen al-Fadjr as-Ṣādiq (ware dageraad) en al-Fadjr al-Kādhib (valse dageraad) — Shaykh ‘Arafāt ibn Ḥasan

Vraagsteller:
“Wat is het verschil tussen de ware dageraad (al-Fadjr aṣ-Ṣādiq) en de valse dageraad (al-Fadjr al-Kādhib)?”
Antwoord van Shaykh ‘Arafāt ibn Ḥasan al-Moḥammedī:
Wat betreft de ware dageraad en de valse dageraad, is het bekend dat de Profeet (ﷺ) het verschil tussen de ware dageraad en de valse dageraad heeft uitgelegd. Hij waarschuwde voor de valse dageraad en zei: “Laat de Adhān (oproep tot het gebed) van Bilāl of het langgerekte (verticale) witte licht aan de horizon jullie niet misleiden als het gaat om jullie saḥoer (maaltijd die genuttigd wordt vóór Fadjr). Zo, op die manier..”—en hij (ﷺ) wees daarbij met zijn hand.
Dus, er zijn twee soorten dageraad: de eerste dageraad is langwerpig, spits (smal) en stijgt omhoog naar de hemel. Hij is wit, en de Profeet (ﷺ) beschreef hem zelfs als de staart van de wolf. Wanneer deze [valse] dageraad verschijnt, komt er daarna weer duisternis. Dit is de valse dageraad (al-Fadjr al-Kādhib).
Wat betreft de ware dageraad (al-Fadjr aṣ-Ṣādiq), ook wel de tweede dageraad (al-Fadjr ath-Thānī) genoemd: waarom wordt hij “ṣādiq” (waarachtig) genoemd? Men zegt omdat hij de werkelijke ochtend aankondigt en de ware ochtend duidelijk maakt. Het is een licht dat zich over de horizon verspreidt en ook vanuit het oosten opkomt, zodat het de hele horizon beslaat. Hoe bedekt het de horizon? Dat betekent in de breedte, het gaat zowel naar rechts als naar links en verspreidt zich over de horizon. Dit blijft zo tot de zon opkomt.
Wat betreft de valse dageraad (al-Fadjr al-Kādhib), hij wordt zo genoemd omdat er wel licht is, maar het is niet de werkelijke dageraad. Het kan degene die het niet kent misleiden, omdat er licht verschijnt en daarna weer verdwijnt. Zoals eerder vermeld, is het een wit licht die bovenin de hemel verschijnt. Hij is niet horizontaal, maar verticaal, en neemt daarna geleidelijk af totdat de duisternis terugkeert. Daarom vergeleek de Profeet (ﷺ) het met de staart van een wolf.
In de overlevering van Djābir ibn ‘Abdillāh – een authentieke ḥadīth die door Shaykh al-Albānī als ṣaḥīḥ is beoordeeld – zei de Profeet (ﷺ): “Er zijn twee soorten Fadjr. Wat betreft de valse dageraad, die is als de staart van de wolf: het gebed is dan niet toegestaan,” want de (ware) Fadjr tijd is nog niet aangebroken, dus mag men nog niet bidden, “en het eten wordt dan niet verboden.” omdat de tijd van Fadjr nog niet is aangebroken, dus men mag nog steeds eten. “Wat betreft [de dageraad] die zich horizontaal over de horizon uitstrekt, dát is degene waarbij het gebed is toegestaan en eten verboden wordt.”
Dus we weten nu dat de valse dageraad bestaat uit een wit licht hoog aan de hemel, die een verticale vorm heeft—geen horizontale—waarna de duisternis terugkeert. In tegenstelling tot de ware dageraad, wat een licht is dat zich over de horizon verspreidt: het neemt een horizontale vorm aan en breidt zich uit naar rechts en links, en verspreidt zich verder over de horizon.
Bron: https://t.me/Arafatbinhassan/2730
Vertaling: moskee el albani
Foto’s van de ware dageraad:
Zie ook:
De begin- en eindtijden van de vijf verplichte gebeden | Shaykh ibn Bāz