Hoe kunnen we het opdoen van kennis combineren met onze wereldse bezigheden? | Shaykh ‘Abdoellāh al-Boekhārī
Shaykh ‘Abdoellāh ibn ‘Abdirraḥīm al-Boekhārī:
Hij vraagt: “Hoe kan ik mijn wereldse zaken combineren met het zoeken naar kennis? Vooral omdat mijn werkomstandigheden mij soms afleiden van het opdoen van [religieuze] kennis.”
Er is overgeleverd dat een van de vrome voorgangers zei.. Als mijn geheugen me niet in de steek laat, is dit gezegd door imām Aboe Ḥāzim al-A‘radj, moge Allāh hem genadig zijn. Hij zei: “Weinig van deze doenyā (wereldse leven) leidt af van veel van het Hiernamaals.”
Wat als de vele wereldse zaken degene zijn die je afleiden? Als een klein beetje van dit wereldse leven (doenyā) je afleidt van veel in het Hiernamaals, hoe zit het dan als je wordt afgeleid door veel van het wereldse leven? Wat blijft er dan nog over voor je Hiernamaals? Of wat heb je dan nog overgelaten voor je Hiernamaals?
Er is geen tegenstrijdigheid of conflict tussen het zoeken naar kennis en het zorgen dat je onafhankelijk bent van anderen (door te voorzien in je eigen behoeften). Dit betekent niet dat een persoon een monnik wordt en afhankelijk is van andermans restjes (d.w.z. hun liefdadigheid). Nee! Hij moet werken, maar hij moet het wereldse leven niet zijn grootste zorg maken! Hij gaat werken om met dat geld het verwerven van kennis te kunnen bereiken.
Zoals imām Aḥmed (moge Allāh hem genadig zijn) werkte, toen hij naar Jemen wilde reizen om van ‘Abderrazzāq (moge Allāh hem genadig zijn) kennis te nemen. Hij had niet het bedrag om naar Jemen te gaan. Hij vroeg hoeveel een persoon nodig zou hebben om Jemen te bereiken. Ze vertelden hem een bedrag dat hij niet had. Dus hij werkte, moge Allāh hem genadig zijn, en zwoegde als drager en deed ander werk, totdat hij het geld verzamelde dat hem in
staat stelde [Jemen] te bereiken. Op de dag dat hij genoeg geld had, stopte hij (met werken) en vertrok hij. Hij zei niet: “Nog een beetje, nog een dag, nog twee dagen, nog tien, nog twintig.” Begrijp je? Er is een verschil tussen het maken van de doenyā als jouw grootste zorg en jouw belangrijkste doel, en de doenyā buiten je hart en je verlangens te houden.
Het probleem is dat veel mensen bezig en afgeleid zijn door wat Allāh voor hen geschapen heeft. Ze zijn hiermee bezig en afgeleid van [het doel] waarvoor zij werden geschapen. Let dus op, moge Allāh je zegenen. Er is geen tegenstrijdigheid hierin. Als Allāh weet dat je oprecht bent en een goede intentie hebt, zal Hij je leiden, je succes geven, en je inspireren. Maar zeg niet tegen mij: “hoe?!” Ik ben hier niet om je wiskundige formules te geven en je te vertellen: doe dit, doe dat. Dit succes ligt in de Hand van Allāh. Geen enkel goed wordt bereikt zonder Zijn hulp, zoals imām ash-Shāfi‘ī, moge Allāh hem genadig zijn, zei. Je kunt geen goed bereiken zonder de hulp van Allāh. En als Allāh je niet helpt, hoe kun je dan succes bereiken? {En mijn leiding & succes komt slechts van Allāh..} (11:88)
Als je oprecht bent jegens Allāh, zal Hij je succes geven, je leiden, je inspireren, en je zegenen met goedheden. Wees oprecht jegens Allāh, en Allāh zal oprecht zijn jegens jou (d.w.z. Hij zal je helpen en je wens vervullen). Steun Allāh oprecht (door Zijn religie te praktiseren en te steunen), en Allāh zal je steunen.
Wat betreft zijn uitspraak: “Mijn omstandigheden, mijn werk, ze leiden me af.” Nou, wat dan? Is er iets dat je ervan weerhoudt om zelfs tijdens je werk bezig te zijn met het herzien van kennis, het herhalen van memorisatie of het lezen, zonder dat het in conflict is met je werk? Niets houdt je tegen.
Ikzelf was voorheen… En dit is tussen haakjes. Normaal hoef ik dit niet te delen. Ik heb dit nooit eerder gedeeld, dit is de eerste keer dat ik dit deel. Kijk, dit was meer dan vierendertig jaar geleden. Kijk! Ik werkte in de publieke onderwijssector. Ik werkte in de publieke onderwijssector als leraar voordat ik naar de universiteit ging. Het werk was veel, lang, en vermoeiend. Toch weerhield dit mij er niet van om, naast het lesgeven en de vele taken van die scholen, tijdens vrije momenten [boeken] te lezen. Ik las bijvoorbeeld het complete werk van “Tahdhīb al-Kamāl”, door de Gunst van Allāh, en ik haalde daar de schatten en profijten uit.
Er is dus niets dat je tegenhoudt. Wat houdt je tegen? Zeg niet: “Ik ben moe.. Ik ben dit.. Ik ben moe..” Iedereen is moe! Wees niet iemand die dit soort redenen (smoesjes) aan alles plakt. Je gooit jezelf in iedere smoes! Is het duidelijk? Moge Allāh je zegenen. Wees niet degene die dit soort excuses maakt: “Ik ben moe, ik heb geen tijd.” Wat bedoel je, je hebt geen tijd? Hoe kan dat? Je hebt tijd om te slapen, om op je telefoon te spelen, maar geen tijd voor het opdoen van kennis of het leren? Dit past niet, moge Allāh je zegenen.
Besteed je tijd aan wat nuttig is en zoek hulp bij Allāh. Doe veel smeekbeden! Doe veel smeekbeden dat Allāh je succes schenkt, je leidt, je inspireert, en je bijstaat. Wees oprecht jegens Allāh, en Allāh zal oprecht zijn jegens jou.
Bron: youtube
Vertaling: moskee el albani