Is al-istindjā’ (het reinigen van de geslachtsdelen) verplicht na het laten van een wind? — Shaykh ibn Bāz

Vraag: Wat is het oordeel omtrent al-istindjā’ (het reinigen van de geslachtsdelen) na het laten van een wind en andere zaken die de rituele wassing (wodoe) verbreken—buiten het urineren en het ontlasten? En als de wodoe enkel door het urineren werd verbroken (zonder ontlasting), moet degene dan ook de anus wassen nadat hij de penis heeft gewassen?
Antwoord van Shaykh ibn Bāz:
Uit de religieuze bewijzen blijkt dat al-istindjā’ alleen verplicht is na het urineren en de ontlasting. Wat betreft het laten van een wind, evenals slaap, het aanraken van het geslachtsdeel of het eten van kamelenvlees en soortgelijke zaken die de wodoe verbreken—deze zaken vereisen geen istindjā’. Het volstaat in die gevallen om de voorgeschreven wodoe te verrichten, zoals aangegeven door de Uitspraak van Allāh in Soerah al-Mā’idah:
{O jullie die geloven, wanneer jullie willen overgaan tot het gebed, was dan jullie gezichten en jullie handen (voorarmen) tot en met de ellebogen, en veeg over jullie hoofden en [was] jullie voeten tot en met de enkels..} (5:6).
Deze kwestie kent – geprezen zij Allāh – geen meningsverschil onder de geleerden. Zo zegt Moewaffaq ad-Dīn Moḥammed ibn ‘Abdillāh ibn Qodāmah (moge Allāh hem genadig zijn) in zijn boek al-Moeghnī:
“Wij kennen geen meningsverschil onder de geleerden over het feit dat er geen istindjā’ verplicht is na het slapen of na het laten van een wind.” Einde citaat.
Het bewijs hiervoor is het eerder genoemde vers uit de Koran, evenals de overgeleverde, authentieke aḥādīth omtrent de manier waarop de Profeet (ﷺ) de wodoe verrichtte. Daarin wordt niet vermeld dat hij istindjā’ verrichtte na het slapen of het laten van een wind of iets dergelijks. Integendeel, het staat alleen vast dat hij (ﷺ) istindjā’ verrichtte na het urineren en de ontlasting.
Als de wodoe enkel door het urineren werd verbroken (zonder ontlasting), dan moet men datgene van de penis wassen waarop de urine is gekomen. De anus hoeft niet gewassen te worden als er tijdens het urineren niets van ontlasting uit de anus is gekomen, en hetzelfde geldt voor de testikels: deze hoeven niet gewassen te worden als er geen urine op is terechtgekomen. Het doel van de istindjā’ is immers het verwijderen van onreinheid, dus een plek die niet bevuild is geraakt, hoeft niet gewassen te worden.
Wanneer de wodoe echter werd verbroken door al-madhiyy (voorvocht) — hetgeen vrijkomt [uit het geslachtsdeel] door een erectie bij seksuele opwinding, ten gevolge van het kijken naar vrouwen, fantaseren of aanraking — dan moet men de penis en de testikels wassen op basis van overleveringen van de Boodschapper van Allāh (ﷺ). Al-madhiyy (voorvocht) is niet hetzelfde als al-maniyy (sperma, zaad, ejaculatievocht). Al-maniyy is de oorsprong van de mens, dit komt uit de man of vrouw met een krachtige uitstoot en lustgevoel wanneer de oorzaken daarvan aanwezig zijn. In dat geval is de ghoesl (grote rituele wassing) verplicht, zoals bekend uit de islamitische bewijzen.
Bron: binbaz.org.sa
Vertaling: moskee el albani
Zie ook:
De Islamitische voorschriften van de toiletgang
De regels omtrent de verschillende vloeistoffen die uit het geslachtsdeel komen (urine, voorvocht, sperma, enz)