Korte uitleg over Zakāt al-Fitr — En mag het in de vorm van geld worden gegeven?

Shaykh Ṣāliḥ al-Fawzān:
De maand Ramadān wordt afgesloten met het uitgeven van Sadaqatoel-Fitr (Zakāt al-Fitr), welke een reiniging is voor de ziel, een compensatie is voor wat plaatsvindt tijdens het vasten van tekortkomingen of een vervolmaking is van het vasten door het vermeerderen van het goede en [goede] daden. Zakāt al-Fitr is vastgelegd d.m.v. het Boek, de Soennah en consensus. Allāh ﷻ zei: {Hij die zich reinigt zal waarlijk slagen. En (ook) degene die de Naam van Zijn Heer gedenkt en het gebed verricht.} [87:14-15]
Men zei dat dit is neergedaald betreffende Sadaqatoel-Fitr. {Hij die zich reinigt..} oftewel: hij die Sadaqatoel-Fitr uitgeeft. {En degene die de Naam van Zijn Heer gedenkt en het gebed verricht.} oftewel: het ‘Eid gebed verricht. En deze twee daden zijn de afsluiting van de gezegende maand.
Wat betreft Sadaqatoel-Fitr: de hoeveelheid ervan — volgens de Profetische ṣā‘ (maateenheid) — is één ṣā‘. Één Profetische ṣā‘ komt overeen met ongeveer 3 kilogram. Maar als men vrijwillig meer dan dit uitgeeft, dan is dit een toevoeging van goedheid bij goedheid. Dit wordt uitgegeven aan de behoeftigen (armen). Vooral op de dag van al-‘Eid, omdat op deze dag de winkels niet open zijn, en omdat er niet wordt gewerkt op die dag waardoor de moslim geen inkomsten kan verdienen die dag. Dus dan is Sadaqatoel-Fitr een steun voor hem (de behoeftige) zodat hij ook blij kan zijn en ook kan eten samen met de mensen op deze dag, wanneer Sadaqatoel-Fitr wordt gegeven aan hem. Het is dus iets goeds, en het is een goede afsluiting voor het goede dat heeft plaatsgevonden in deze gezegende maand.
Het bedraagt één ṣā‘, oftewel ongeveer 3 kilogram. Hij kan hiervoor ofwel dadels uitgeven, ofwel tarwe uitgeven, ofwel datgene wat gebruikelijk gegeten wordt in het land (als basisvoedsel). Want de landen verschillen als het gaat om het basisvoedsel (dat ze eten). Het bedraagt dus één ṣā‘ van het basisvoedsel van het land—elk land dienovereenkomstig. Het wordt uitgegeven één of twee dagen voor al-‘Eid. Maar het is beter om het uit te geven op de dag van al-‘Eid, vóór het ‘Eid-gebed. En als hij het één of twee dagen daarvoor uitgeeft, dan is dat geen probleem. Maar als men te laat is en het niet heeft uitgegeven vòòr het ‘Eid gebed, dan moet men het alsnog uitgeven op de dag van al-‘Eid. Dan geeft men het alsnog uit, al is het ná het ‘Eid gebed, of na het Dhohr of ‘Asr gebed. En als de dag van ‘Eid voorbij is zonder dat men het heeft uitgegeven, dan moet men het alsnog uitgeven ter inhaling.
Vraagsteller: In ons land, Algerije—moge Allāh haar en alle moslimlanden beschermen—wordt de Mālikī madhhab gevolgd. Maar als het gaat om Zakāt al-Fitr, volgen ze de mening van Aboe Ḥanīfah: dat Zakāt al-Fitr in de vorm van geld mag worden uitgegeven. Is het correct om het in de vorm van geld uit te geven? En wat is uw advies voor de moslims in het algemeen, en de Algerijnen in het bijzonder? Moge Allāh u zegenen.
Shaykh al-Fawzān:
Sadaqatoel-Fitr is verduidelijkt geweest door de Boodschapper ﷺ op een duidelijke manier. Het bedraagt één ṣā‘ (ong. 3kg) aan tarwe, of gerst, of dadels, of rozijnen, of gedroogde yoghurt, enz. Want dit waren de voedselsoorten die er waren in de tijd van de Boodschapper ﷺ, zowel in het platteland/woestijn als in de stad. En als andere voedselsoorten de plaats ervan innemen, dan geeft men daarvan uit. Één ṣā‘ aan voedsel—want in de overlevering staat: één ṣā‘ aan voedsel. Het basisvoedsel dat gegeten wordt in dat land, daarvan geeft men één ṣā‘ uit. Wat betreft [het uitgeven in de vorm van] geld, dat heeft de Profeet ﷺ niet opgedragen, ondanks dat er geld aanwezig was in zijn tijd. Geld was aanwezig in de tijd van de Boodschapper ﷺ, dus waarom heeft hij het niet uitgegeven (in de vorm van geld) en heeft hij opgedragen om één ṣā‘ aan voedsel uit te geven? Dus wij houden ons aan datgene wat is overgeleverd. En het gaat ons niet aan wat die-en-die persoon heeft gezegd of als fatwā heeft gegeven, zolang dit in tegenstrijd is met de uitspraak van de Boodschapper ﷺ.