Het oordeel over het trouwen met een man die zij via het internet heeft leren kennen zonder medeweten van haar familie | Shaykh ‘Obayd al-Djābirī
Een zuster vraagt: “Wat is het oordeel over een huwelijk via het internet? Want ik heb een broeder leren kennen die, mā-shā-Allāh, een goed karakter en goede religie heeft. Hij wilde trouwen en ik gaf hem mijn adres. Hij kwam naar mijn familie om mij ten huwelijk te vragen, maar we hebben onze families niet verteld dat we elkaar via het internet hebben leren kennen. Wat adviseert u mij? Moge Allāh u belonen met het goede.“
Antwoord van de grote geleerde Shaykh ‘Obayd ibn ‘Abdillāh al-Djābirī:
Mijn dochter uit Algerije, de formulering van je vraag is onjuist omdat je sprak over “een huwelijk via het internet“, terwijl het huwelijk in feite het sluiten van een huwelijkscontract betekent. Wat er tussen jullie heeft plaatsgevonden is eerder een kennismaking met deze man, waarbij jij jezelf aan hem hebt voorgesteld en hem hebt uitgenodigd om jou ten huwelijk te vragen bij jouw familie.
Ik zeg tegen jou en tegen elke moslima die voorzichtig wil zijn en haar religie en eer wil beschermen: stel jezelf niet voor aan mannen via het internet. Want, mijn dochter, alleen mannen kennen de verborgen kanten van andere mannen, net zoals wij niet alles kunnen weten over vrouwen. Dit is een westerse gedachte, en het is helaas overgenomen door veel losbandige moslims en moslima’s.
Als er echter een vrome man met goede religie en karakter wordt genoemd, dan kun je jezelf aan hem voorstellen, maar het is beter om dit te doen via een betrouwbare vrouw die dicht bij hem staat (en zijn maḥram is). Zo niet, dan is het toegestaan om jezelf aan hem voor te stellen, maar praat niet te veel met hem. Als hij akkoord gaat en vervolgens vraagt om jou te zien, ga daar dan niet op in, en verwijs hem naar je familie, want de Walī (voogd) is verantwoordelijk.
In werkelijkheid kennen we veel van onze zusters, moge Allāh hen leiden, die met de man alles afspreken, zelfs de bruidsschat. En wanneer vervolgens, zoals ze zeggen, ‘de maaltijd klaar is’, zegt ze tegen haar familie: “Die-en-die persoon heeft me ten huwelijk gevraagd, dus maak het af.” Dit is in werkelijkheid een inbreuk op de positie van de Walī, en zelfs een vorm van overheersing door deze vrouwen! Het is zelfs een belediging en vernedering voor de Walī! Het past niet bij jullie, moslimvrouwen, om dit te doen. Dit is fout!
Ik raad onze moslimzusters aan om zich te houden aan de gewoonten die in hun families bestaan, zolang deze niet in strijd zijn met de Islamitische Wetgeving. Bijvoorbeeld: als een vrouwelijke collega of buurvrouw tegen je zegt: “Mijn broer wil jou ten huwelijk vragen,” dan is er niets mis mee om akkoord te gaan. Maar als ze je vraagt om hem te ontmoeten of met hem te praten, wijs dit dan streng en resoluut af! En zeg: “Als jouw broer, oom of zoon mij wil, laat hem dan de zaak benaderen op de correcte manier, namelijk via de Walī.”
Maar aangezien je nu al in deze situatie met deze man zit, vergroot het niet verder en laat de zaak over aan je Walī. Het is goed dat je je familie niet hebt verteld hoe jullie elkaar hebben leren kennen, omdat ik weet dat de Arabische samenlevingen en andere gemeenschappen die eergevoel (beschermende jaloezie voor hun vrouwen) hebben, de vrouw hiervoor zouden berispen en disciplineren. Laat daarom de zaak over aan je Walī, die dit kan afhandelen. Hij kan zaken ontdekken die voor jou verborgen zijn en hij kan informatie inwinnen over die man via zijn vrienden. Laat de zaak over aan je Walī, en wees niet te streng (doe niet moeilijk). Ik raad je aan om het istikhārah gebed te verrichten, en om de zaak aan Allāh over te laten en vervolgens aan je Walī over te laten. Als Allah het wil, zal Hij het laten doorgaan, en als Hij het wil, zal Hij het afwenden (van jou). Wees dus tevreden met Allāh’s Lot en Besluit, mijn dochter.
Bron: youtube
Vertaling: moskee el albani
Zie ook:
Speel geen spelletjes met Wilāyah (het recht om de Walī voor een huwelijk te zijn)